Správy | Aktuality | Témy

Zmeny v mýtnom systéme sa môžu objaviť v zákone v prvej polovici r.2013

Zmeny v mýtnom systéme by sa mohli v zákone o elektronickom mýte objaviť v prvej polovici roka 2013.

Po rokovaní s autodopravcami z Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) to uviedol štátny tajomník ministerstva dopravy Andrej Holák. “Momentálne sumarizujeme podnety na úpravy mýtneho systému, ktoré sa v prvej polovici roku 2013 môžu objaviť aj v novom zákone o elektronickom mýte,“ uviedol Holák.

Zmeny by sa podľa jeho slov mali týkať napríklad výšky sadzieb pre ekologické autá. Ministerstvo plánuje zaviesť výraznejšie rozdiely medzi sadzbami mýta podľa emisných tried, aby boli zvýhodnené ekologickejšie vozidlá pred neekologickými.
      
Rezort zároveň analyzuje možnosť zmeny OBU jednotiek, ktoré majú vodiči v autách. „Chceme, aby boli komfortnejšie z pohľadu autodopravcov,“ dodal Holák.
      
Ministerstvo dopravy tento týždeň rokovalo s autodopravcami z UNAS o ich návrhoch zmien v mýtnom systéme. Autodopravcovia žiadajú napríklad zníženie rozsahu spoplatnených ciest, nižšie mýtne sadzby na cestách I. triedy, zníženie dane z motorových vozidiel či nižšiu spotrebnú daň.
      
Otázky daní patria podľa rezortu dopravy do kompetencie ministerstva financií. „Na ministerstve financií sa pripravuje nová koncepcia výberu daní z motorových vozidiel, ktorá by mala priniesť nový efektívnejší systém. Naším cieľom počas rokovaní bude presadiť čo najviac podnetov, ktoré sme získali od autodopravcov,“ skonštatoval Holák.
 

Prečítajte si aj

Back to top button