Správy | Aktuality | Témy

Iveco Defence Vehicles dodá 10 ľahkých taktických viacúčelových vozidiel

Spoločnosť Iveco Defence Vehicles oznámila, že 23. júna podpísala Slovenská armáda a Iveco kontrakt na sériu desiatich ľahkých viacúčelových vozidiel, ktoré budú dodané koncom roka.

Flavio Marchesoni, riaditeľ oddelenia pre predaj a marketing spoločnosti Iveco Defence Vehicles povedal: „Získanie tohto kontraktu nadväzuje na úspech LMV, ktoré bolo do dnešného dátumu zvolené na nasadenie v predných frontových líniách v deviatich rôznych armádach.“ Modelový rad LMV, ktorý vyrába divízia Iveco pre špeciálne vozidlá so sídlom v Bolzane, bol skonštruovaný tak, aby poskytoval vysokú taktickú mobilitu – veľkú rýchlosť na ceste a optimálne schopnosti pre jazdu v teréne. Má vysokú úroveň odolnosti voči protitankovým a nášľapným mínam – s väčším dôrazom na ochranu posádky než na celistvosť vozidla. Vysoká spoľahlivosť, ľahká údržba a nízke prevádzkové náklady, to boli hlavné idey pri vývoji LMV. Vstavaná i externá diagnostika umožňuje včas identifikovať hroziacu poruchu, spraviť preventívnu údržbu a tiež stiahnuť prevádzkové dáta kvôli efektívnemu manažmentu celého vozidlového parku.
 
 
Využitie hlavných konštrukčných skupín zo sériových úžitkových vozidiel (prevodovka, motor) sú zárukou, že výkon i spoľahlivosť boli preverené počas miliónov kilometrov odjazdených aj v tých najnáročnejších prírodných podmienkach. Toto zaručuje výnimočný stupeň spoľahlivosti a z tohto dôvodu je vozidlo dokonalé pre vozidlové parky. LMV je vhodné pre mnohé systémy obranných zariadení a zbraní, akými sú napríklad stanovištia na guľomet kalibru 7,62 mm alebo 12,7 mm ako aj pre 40mm granátomet. Tento flexibilný systém pre inštaláciu rôznych zbraní umožňuje adaptáciu vozidla na ktorékoľvek nasadenie v mierovej alebo strážnej misii.
Poskytovaniu protimínovej ochrany bola venovaná vysoká priorita s cieľom zabezpečiť prežitie posádky. Na základe poznatkov o zmenách v stratégii vedenia ozbrojeného konfliktu Iveco zameralo svoju pozornosť na maximálne súčasne technicky možnú balistickú a protimínovú ochranu posádky pre túto kategóriu vozidla. Každá súčiastka, každá skupina bola od počiatku projektovaná v spolupráci s najlepšími špecialistami. Samotný dizajn vozidla a použité materiály v konštrukcii boli špeciálne navrhnuté na ovládnutie a absorpciu náporu energie vytvorenej detonáciou míny.
Od začiatku operácií v Afganistane sa osvedčila vysoká ochrana LMV, ktoré zohralo rozhodujúcu rolu a zachránilo životy posádiek pri mnohých incidentoch.
 
 Fakty a čísla o LMV:
 Počet vozidiel LMV vyrobených v roku 2008:
 950 vozidiel
 Pre operácie v predných frontových líniách si Iveco LMV vybrali tieto krajiny:
 Taliansko
 1286 vozidiel
 Veľká Británia
 401 vozidiel
 Španielsko
 120 vozidiel
 Nórsko
 60 vozidiel
 Belgicko
 440 vozidiel
 Chorvátsko
 10 vozidiel
 Česká republika
 21 vozidiel
 Rakúsko
 150 vozidiel
 Slovenská Republika
 10 vozidiel
 
Iveco Defence Vehicles
Iveco Defence Vehicles je preslávené vďaka pokrokovým aplikáciám automobilových inovácií a bezpečnostných riešení, čo vyúsťuje do celej škály nákladných, obrnených, ozbrojených a viacúčelových vozidiel. Fabrika Iveco Defence Vehicles je situovaná v Bolzane v severnom Taliansku. Spoločnosť vyvinula výnimočnú medzinárodnú sieť, ktorá dodáva technickú a obchodnú expertízu v celosvetovom meradle. Iveco Defence Vehicles sa pýši cieľavedomou organizáciou výskumu a vývoja. Rovnako profituje tiež z korporátnych inžinierskych zdrojov spoločnosti Iveco, majúc k dispozícii team špičkových inžinierov centrály podniku v Turíne. V súčasnosti sa Iveco Defence Vehicles sústredí na plnenie potrieb domáceho talianskeho trhu ako aj exportných zákazníkov. Úspech spoločnosti v novodobej histórii je ohromný: export stúpol z 20 % v polovici 90. rokov na dnešných 70 %. Viac než 30.000 vozidiel Iveco sú vo vojenských službách na celom svete.
 
Iveco
Iveco vyvíja, konštruuje, vyrába a predáva ľahké, stredne ťažké a ťažké nákladné a úžitkové vozidlá, off-roadové nákladné automobily, mestské, medzimestské autobusy, diaľkové autokary ako aj špeciálne vozidlá určené pre požiarne aplikácie, špeciálne terénne využitie a pre obranné účely. Iveco zamestnáva viac než 28 000 ľudí v 27. výrobných závodoch v 16. krajinách sveta, využíva excelentné technológie a riešenia vyvinuté vo svojich 6. vývojových centrách. Popri Európe pôsobí tiež v Číne, Rusku, Austrálii a Latinskej Amerike. Viac než 6 000 servisných dielní vo viac než 100 krajinách garantuje technickú podporu, kdekoľvek na svete, kde sú vozidlá Iveco v prevádzke.

zdroj: PR

 

Prečítajte si aj

Back to top button