Správy | Aktuality | Témy

Nová kabína v základnom vyhotovení poskytuje vodičom lepšie pracovné prostredie

Spoločnosť Volvo Trucks predstavuje pre model Volvo FE novú nízku kabínu v základnom vyhotovení.

 
 
Nová kabína, Volvo FE LEC (Low Entry Cab, nízka kabína základného vyhotovenia) je určená pre smetiarske, rozvážkové a ostatné v prevádzke využívané vozidlá, u ktorých musí vodič veľakrát za deň nasadať a vysadať z kabíny. Po aktivácii funkcie zníženie je jediný schodík kabíny len 440 mm nad povrchom vozovky.
 
Predovšetkým pre zvoz odpadu, ale i pre ostatné služby stále rastie dopyt po kabínach s nízko položeným vstupom. Teraz týmto požiadavkám našich zákazníkov vychádzame v ústrety s nákladným vozidlom, u ktorého je zhodných 95% súčastí so štandardnou verziou modelu Volvo FE,“ hovorí Anders Bellini, produktový manažér pre mestskú a regionálnu distribúciu spoločnosti Volvo Trucks.

Zdravie a bezpečnosť
Skutočnosť, že trh s vozidlami vybavenými zníženým vstupom rastie, je prevažne záležitosťou zdravia a bezpečnosti. Napríklad vodič pri mestskom rozvoze nastupuje a vystupuje z kabíny niekoľkokrát za jednu zmenu. So zníženým vstupom dochádza k značne nižšiemu namáhaniu vodičových kolien. U modelu Volvo FE LEC sa tiež dvere na strane spolujazdca otvárajú v uhli 90 stupňov. To spoločne so zníženým vstupom znamená, že je možné z kabíny vystupovať tvárou vpred a pritom pozorne sledovať okolitú premávku. Podlaha je pritom úplne plochá.
V kabíne je miest až pre štyri osoby, ktoré môžu jednoducho nastupovať a vystupovať a pohodlne sedieť, zatiaľ čo sa nákladné vozidlo pohybuje. „V dopravnej špičke je samozrejme výhodné, keď môžete z kabíny vystúpiť na chodník,“ hovorí Anders Bellini.

Výhľad a manévrovateľnosť
Bezpečnosť bola dôvodom k toho, že vozidlo Volvo FE LEC bolo navrhnuté tak, aby vodičovi poskytovalo čo najlepší výhľad na všetky smery. Okrem veľkých spätných zrkadiel a zrkadiel pre sledovanie blízkeho okolia sú to ešte nízko položené okná na strane spolujazdca a zvláštne bočné okienka v zadnej časti kabíny. Ďalej bolo vozidlo Volvo FE LEC špeciálne upravené pre efektívnu mestskú prevádzku, so sedemlitrovým motorom s vysokým krútiacim momentom a voľbou výkonu 300 alebo 340 koní spolupracujúci so šesťstupňovou automatickou prevodovkou. Nákladné vozidlo je k dispozícii v konfigurácii 4×2 a 6×2 s riadenou vlečenou nápravou, čo poskytuje vynikajúcu manévrovateľnosť aj v úzkych uliciach.
Model Volvo FE LEC je vítaným prírastkom našej rodiny FE. Prispeje k príjemnejšiemu a bezpečnejšiemu pracovnému prostrediu pre tých, ktorí ho každodenne využívajú ako pracovný nástroj a pomôže zvýšiť konkurencieschopnosť našich zákazníkov,“ dodáva Anders Bellini.
Model Volvo FE LEC je na európskych trhoch k dispozícii k objednaniu od 25. týždňa tohto roka.

Fakty, Volvo FE LEC
Kabína
Predošlá kabína s plochou podlahou a miestom pre štyri osoby.
Vstupná výška: 540 mm nad povrchom vozovky (440 mm po aktivácii funkcie zníženia).
Výška podlahy: 900 mm nad povrchom vozovky (800 mm po aktivácii funkcie zníženia).

Hnacia línia

Motor: Volvo D7F, radový šesťvalec so vstrekovaním common-rail a so zdvihovým objemom 7,2 litrov dodávajúci výkon 300 alebo 340 k.
Prevodovka:  AL306, automatická prevodovka so 6 stupňami vpred a s voliteľným meničom krútiaceho momentu TC421.
Zadná náprava RSS1344C s prevodovými pomermi 4,63 alebo 5,29 pre optimalizáciu spotreby a jazdných vlastností.

Konfigurácia náprav

4×2 alebo 6×2 s riadenou vlečenou nápravou.
Zavesenie 
Vzduchové odpružení všetkých náprav. Na prianie funkcia zníženia na prednej náprave.

Celková hmotnosť vozidla

18 (4×2) alebo 26 ton (6×2).
Zaťaženie náprav
Predná náprava 8 ton.
Zadná hnaná náprava 13 ton (6×2).
Vlečená náprava 7,5 ton. 

 

 
 
 

 
 

 

Prečítajte si aj

Back to top button