Vodná doprava

Havária lode Costa Concordia môže vyjsť firmu Carnival na 95 mil. USD

Havária výletnej lode Costa Concordia môže vyjsť jej majiteľa firmu Carnival na 95 miliónov USD (74,99 milióna eur). Uviedla to spoločnosť.

Hodnota akcií Carnivalu v pondelok (16. 1.) klesla zhruba o 20 % potom, ako firma uviedla, že straty z havárie by v súčasnom finančnom roku (končí sa 30. novembra) mohli dosiahnuť 85 až 95 miliónov USD. „Loď bude mimo prevádzky až do konca finančného roka, ak nie dlhšie,“ oznámila firma s tým, že odhadované čísla predstavujú očakávanú stratu v dôsledku zastavenia prevádzky lode. Nezahŕňajú tak prípadné výpadky príjmov pre pokles záujmu o výletné plavby. Carnival už oznámil, že počíta aj s ďalšími nákladmi, ktoré je momentálne ťažké odhadnúť.
      
Loď s vyše 4000 cestujúcimi havarovala v piatok minulý týždeň (13. 1.), keď narazila na podmorský útes pri toskánskom ostrove Giglio. Zahynulo šesť ľudí, 29 je naďalej nezvestných. Costa Concordia je poistená, takže škody vykryjú poisťovne ako XL Group, RSA a Generali. Spoločnosť Carnival sa napriek tomu škodám nevyhne. Nešťastie totiž nemohlo prísť v horšom čase. Prvý štvrťrok je hlavným obdobím, v ktorom si záujemcovia rezervujú plavby na leto.

„Predpokladám, že v najbližšom období bude mať havária dosť silný efekt,“ povedal Wyn Ellis, analytik spoločnosti Numis. „Toto obdobie je kľúčovým na rezervovanie si plavieb a havária v najbližšom období mnohých ľudí odradí“.
      
Carnival Corporation je najväčším prevádzkovateľom výletných lodí na svete. Kontroluje celkovo 11 značiek, medzi nimi P&O, Cunard, Princess Cruises, ako aj Carnival Cruises a Costa Cruises. Práve dcérska firma Costa Cruises bola prevádzkovateľom havarovanej lode.

 

 

Prečítajte si aj

Back to top button