Vodná doprava

EÚ sprísni predpisy pre bezpečnosť výletných lodí v Európe

Eurokomisár pre dopravu Siim Kallas predstavil dnes priority Európskej komisie (EK) pre bezpečnosť osobných lodí.

Komisár vystúpil na konferencii o bezpečnosti osobných lodí, ktorá sa konala v Bruseli s cieľom otvoriť konzultácie so zainteresovanými stranami o plánovaných prioritných opatreniach. 
      
„Tragické nehody lodí ako Titanic, Estonia či Costa Concordia sú dôvodom, prečo je bezpečnosť lodí v centre pozornosti. Z takýchto nešťastí sa vždy môžeme poučiť. Nečakajme však, kým sa stane ďalšia nehoda. Bolo by neuvážené už len reagovať na situáciu po nehode,“ povedal komisár Kallas na konferencii. Podľa komisára má EÚ najprísnejšie predpisy v oblasti bezpečnosti lodí na svete, ktoré sú výsledkom neustáleho zlepšovania a proaktívnych a preventívnych opatrení zameraných na sprísňovanie noriem námornej bezpečnosti.
      
Kallas stanovil trojaký prístup k zvyšovaniu bezpečnosti osobných lodí, ktorý je založený na podpore dobrovoľných opatrení sektora, na posilnení presadzovania a vykonávania predpisov a tiež na regulačných opatreniach. Podľa plánu majú byť na jeseň 2012 skompletizované predbežné zistenia výskumného projektu financovaného EÚ (GOALDS). Tento projekt sa zameriava na stabilitu výletných lodí a lodí, na ktorých sa vykonáva horizontálna nakládka a vykládka a ktoré disponujú aj kapacitou na prepravu cestujúcich. 
      
Predtým, ako komisia zváži, či by boli prípadne potrebné ďalšie návrhy, zohľadní výsledky týchto technických štúdií, ako aj prebiehajúceho vyšetrovania nehody lode Costa Concordia z 13. januára 2012, ktoré vykonávajú talianske orgány.
 

Prečítajte si aj

Back to top button