Vodná doprava

Najstaršia britská lodiarska firma Stephenson Clarke oznámila bankrot

Najstaršia lodiarska spoločnosť v Británii Stephenson Clarke Shipping oznámila po 282 rokoch činnosti bankrot. Stala sa tak ďalšou obeťou opätovného prepadu ekonomiky do recesie.

Podľa oficiálneho oznámenia, ktoré firma zverejnila koncom tohto týždňa, svoje posledné plavidlo predala v júli a v súčasnosti je v likvidácii. „S veľkou ľútosťou oznamujeme, že spoločnosť musela ukončiť svoju činnosť,“ informovala firma Stephenson Clarke, ktorú založili ešte v roku 1730 v časoch vlády kráľa Juraja II.

„Zatiaľ čo počas predchádzajúcich problémov ekonomiky sme situáciu ešte zvládli, v súčasnosti sú podmienky na trhoch jedny z najhorších, aké sme zaznamenali za posledné roky. Zlepšenie sa neočakáva ani v nasledujúcich 12 až 18 mesiacoch,“ dodala spoločnosť, ktorá sa špecializovala na prepravu sypaného nákladu.
      
„Nepredpokladám, že sa nájde firma, ktorá sa bude môcť pochváliť takým dlhým obdobím v lodnej doprave,“ povedal analytik z lodiarskeho sektora David Asprey. Ako dodal, história tejto spoločnosti zahŕňa neuveriteľné obdobie, od éry plachetníc až po nástup kontajnerovej dopravy.
      
Britská lodiarska komora vyjadrila v reakcii na informáciu o konci Stephenson Clarke Shipping ľútosť. Ako dodala, aj táto správa „jasne ukazuje, aké náročné sú súčasné ekonomické podmienky pre lodnú dopravu“.
 

Prečítajte si aj

Back to top button