Vodná doprava

Hladina Dunaja je nižšia, plavba po ňom nepociťuje žiadne obmedzenia

Plavba po Dunaji nepociťuje v súčasnosti žiadne obmedzenia, aj keď hladina je z nedostatku dažďa a dlhodobých horúčav o približne 20 centimetrov (cm) nižšia ako priemer.

V súčasnosti dosahuje úroveň 321 cm. Na porovnanie, v čase júnovej povodne sa hladina Dunaja vyšplhala na doteraz maximálnych 1043 cm. „Pre kapitánov a lodivodov si tak súčasná situácia vyžaduje zvýšenú opatrnosť pri prechádzaní brodmi a úžinami,“ priblížil hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Ľuboš Krno.
      
Lode tiež musia starostlivo upravovať ponory podľa aktuálnej hĺbky. „Pokiaľ by takéto počasie trvalo ešte dlhšiu dobu, potom by sme museli pristúpiť k obmedzeniam,“ uviedol pre TASR hovorca spoločnosti Slovenská plavba a prístavy (SPaP) Juraj Bohunský. Zatiaľ je však situácia podľa jeho slov v „normále“. Nízka hladina vody pritom môže vo všeobecnosti spôsobovať problémy dopravcom. Tí vtedy nemôžu nakladať plavidlá na plný ponor, čím sa pre nich doprava stáva neefektívnou a lodiam vznikajú prestoje. V prípade veľmi nízkej hladiny Dunaja by sa musela doprava na rieke zastaviť. Podľa Štátnej plavebnej správy (ŠPS) však ešte k takémuto kroku nedošlo.
 

Prečítajte si aj

Back to top button