Vodná doprava

Čína zablokovala pripravovanú alianciu veľkých lodiarskych firiem

Čína zablokovala vytvorenie aliancie troch veľkých lodiarskych spoločností, od čoho si firmy sľubovali zníženie nákladov.

Peking tak urobil napriek tomu, že vznik aliancie už schválili ako Spojené štáty, tak aj Európska únia. Informoval o tom server BBC. Aliancia troch lodiarskych gigantov, dánskej spoločnosti Maersk, švajčiarskej Mediterranean Shipping Company (MSC) a francúzskej CMA CGM, známa pod názvom P3 Network, mala fungovať podobným spôsobom ako súčasný code-sharing systém v leteckej doprave.
 
Cieľom firiem, troch najväčších spoločností v oblasti kontajnerovej prepravy na svete, bolo zníženie nákladov prostredníctvom vzájomného zdieľania lodí. V prípade vzniku aliancie, by sa do nej zapojilo okolo 250 plavidiel. Spoločnosti predstavili plán v minulom roku a očakávali, že aliancia začne fungovať v 2. štvrťroku tohto roka. Podmienkou však bol súhlas príslušných regulačných úradov v USA, EÚ a Číne. Americká Federálna komisia pre námornú dopravu schválila alianciu v marci tohto roka a úrady v EÚ dali súhlas začiatkom júna. Čínske ministerstvo obchodu ale projekt aliancie teraz zamietlo.
Čínska štátna agentúra Sinchua oznámila, že ministerstvo zamietlo vznik aliancie „pre obavy z vytvorenia monopolu“. Podľa viacerých analýz by však P3 Network umožnil partnerom v aliancii kontrolovať na troch hlavných prepravných trasách (z Ázie do Európy, cez Tichý oceán a cez Atlantik) do 40 % z celkového objemu nákladnej prepravy.
      
Podľa spoločnosti Maersk sa rozhodnutie Číny neodrazí na očakávaných výsledkoch firmy za rok 2014. Viacerí ekonómovia o tom však presvedčení nie sú. Jacob Pedersen z dánskej Sydbank povedal, že pre Maersk je to dosť nepríjemná správa, keďže teraz sa firme nepodarí znížiť náklady v stanovenom čase tak, ako si to predsavzala. Švajčiarska MSC oznámila, že je z rozhodnutia Číny sklamaná, no bude pracovať na iných spôsoboch redukcie prevádzkových nákladov.
 

Prečítajte si aj

Back to top button