Vodná doprava

Podmienky plavby cez komory Vodného diela Gabčíkovo sa sprísnia

Po oprave pravej plavebnej komory Vodného diela Gabčíkovo (VDG) spočítala Vodohospodárska výstavba (VV), š. p., škody, ktoré jej vznikli.

Celkové náklady na opravu sa vyšplhali na 300.000 eur. Vzhľadom na celú udalosť podnik pripravuje preventívne opatrenia, ktoré zabránia ďalšiemu zbytočnému poškodzovaniu komory. Informovala o tom TASR hovorkyňa VV Diana Migaľová Bachierová.
 
„Plavebná komora, ktorej porucha minulý týždeň na štyri dni odstavila plavbu na Dunaji, od soboty znova preplavuje lode. Technici sa prioritne sústredili na rýchle odstránenie poruchy, vďaka tomu sa im podarilo komoru spojazdniť v rekordne krátkom čase,“ konštatovala hovorkyňa s tým, že napriek obnoveniu funkčnosti komory bude v budúcnosti definitívnym riešením až výmena horných vrát.
      
Podľa jej ďalších slov VV robí všetky technické opatrenia nevyhnutné na to, aby Gabčíkovo slúžilo potrebám medzinárodnej plavebnej cesty. „Až do odvolania sa budú robiť kontroly, trikrát denne budú technickí potápači komoru monitorovať počas jej prevádzky a bez odstavenia v čase týchto kontrol. Denne budeme uskutočňovať geodetické merania horných vrát a pravidelnú vizuálnu a zvukovú kontrolu priamo na mieste,“ vysvetlila.
 
„Pokiaľ bude všetko v poriadku, v pondelok (11.8.) sa znova začnú práce na ľavej komore, ktorá je už dlhodobo v rekonštrukcii. Tá však musela byť minulý týždeň prerušená pre poruchu vrát pravej komory,“ priblížila. Pripomenula, že aj najlepšie technické opatrenia sa minú účinkom, pokiaľ nie sú podporené prevádzkovými opatreniami. „VV bude trvať na tom, aby sa sprísnili pravidlá pri plavbe cez komory, ktoré sú veľakrát zbytočne namáhané nesprávnou manipuláciou plavidiel. Zvýši sa tlak na kapitánov lodí, od ktorých budeme požadovať maximálnu opatrnosť pri plavbe v priestore komôr. O nových prevádzkových opatreniach momentálne rokujeme so Štátnou plavebnou správou. O výsledku rozhovorov budeme informovať v priebehu budúceho týždňa,“ dodala hovorkyňa.
 

Prečítajte si aj

Back to top button