Vodná doprava

Začali realizovať projekt nákladnej kompy medzi Ostrihomom a Štúrovom

V severomaďarskom Ostrihome začali s výstavbou projektu nákladnej kompy, ktorá medzi Ostrihomom a Štúrovom umožní aj prepravu kamiónov.

Informoval o tom hovorca maďarskej Spoločnosti pre rozvoj národnej infraštruktúry (NIF) Dániel Loppert. Podľa jeho slov touto investíciou sa prekoná hlavná prekážka cestnej nákladnej dopravy: most Márie Valérie, ktorý medzi uvedenými mestami obnovili v roku 2001. Ten totiž nemožno používať pre nákladnú dopravu.
      
Najbližší most západne je v Komárne – ten nesmú používať vozidlá s hmotnosťou nad 20 ton – a smerom na juh v Budapešti, oba zhruba vo vzdialenosti 50 kilometrov. Projekt, ktorý plánujú zrealizovať do jari 2015, umožní priamo prepojiť maďarskú štátnu cestu číslo 11 a slovenskú štátnu cestu číslo 63.
 
Na maďarskej strane vybudujú cestu v dĺžke 650 metrov od štátnej cesty 11 k prístavu kompy a samotný prístav, povedal Loppert. Nová nákladná kompa by denne prepravila cez Dunaj 70 až 80 kamiónov. Maďarsko-slovenský spoločný projekt v hodnote 3,85 milióna eur podporí aj Európska únia.
 

Prečítajte si aj

Back to top button