Vodná doprava

Koncern Moeller-Maersk dosiahol v 2. štvrťroku zisk 2,3 miliardy USD

Koncern A.P. Moeller-Maersk, najväčší morský dopravca na svete, v 2. štvrťroku dosiahol zisk 2,3 miliardy USD (1,72 miliardy eur), kým v rovnakom štvrťroku vlaňajška bol 856 miliónov USD.

Výnosy koncernu v apríli až júni tohto roku vzrástli o 2,3 % na 11,9 miliardy USD. Informuje DPA. Šéf koncernu Nils Andersen dnes v Kodani pri zverejnení bilančnej správy za 2. štvrťrok uviedol, že skupina Maersk v nasledujúcich mesiacoch odkúpi akcie od ich vlastníkov za jednu miliardu USD.
      
Taký vysoký zisk sa však nedosiahol len rastom výkonov na moriach, ale aj predajom väčšinového podielu obchodnej siete Dansk Supermarked Group. Z ôsmich miliárd USD, ktoré tak získal, pokryje pokles hodnoty svojich podielov v brazílskych ropných zariadeniach a dôsledky negatívneho vplyvu, ktorý spôsobili vyššie náklady na niektoré projekty.
      
Divízia koncernu Maersk Line, ktorej počet plavidiel dosiahol 576, v 2. štvrťroku zvýšila svoju ziskovosť. Experti predpokladajú, že dopyt po službách veľkých kontajnerových lodí v tomto roku vzrastie o 4 až 5 %. Koncern čelí ostrej konkurencii v tomto segmente morskej dopravy znižovaním prevádzkových nákladov.
 

Prečítajte si aj

Back to top button