Vodná doprava

V Nikarague sa začala výstavba prieplavu medzi Atlantikom a Pacifikom

V Nikarague sa začala výstavba druhého prieplavu medzi Atlantickým a Tichým oceánom v Strednej Amerike.

Stavebné práce sa začali v noci nadnes stredoeurópskeho času na juhozápade krajiny pri Miramare v provincii Rivas. Nová vodná cesta medzi oceánmi zvýši prepravnú kapacitu tovarov medzi východom Ázie a východným pobrežím Ameriky a medzi východom Ázie a západnou Európou.
      
Wang Ťing, šéf spoločnosti HKND (Hong Kong Nicaragua Canal Development Investment) zodpovednej za realizáciu projektu za vyše 50 miliárd eur, na slávnosti uviedol, že „ide o mimoriadne dôležitú chvíľu v dejinách ľudstva“. Zdôraznil, že prieplav sa bude podieľať na raste životnej úrovne Nikaragujčanov, ktorá je druhá najnižšia v regióne.
      
Wang odmietol názory odporcov diela, podľa ktorých bude mať veľmi nepriaznivý vplyv na životné prostredie. Spolu s novou vodnou cestou, ktorá bude konkurovať neďalekému Pamanskému prieplavu, v Nikarague vzniknú zóny voľného obchodu, turistické strediská, vybudujú sa prístavy, továrne, dve letiská, diaľnica a železnica medzi východným a západným pobrežím krajiny.
      
Nikaragujský prieplav bude dlhý 278 kilometrov a široký 230 až 530 metrov. Dve vzdúvadlá budú vyrovnávať rozdiely vodnej hladiny medzi oceánmi. Plavba lodí medzi nimi bude trvať 30 hodín. HKND predpokladá, že časom bude prieplav využívať ročne vyše 5100 lodí. Na rozdiel od Panamského prieplavu bude vhodný aj pre plavidlá s veľkým ponorom. Prieplav má byť dokončený v roku 2019.
      
Nikaragujskí vládni činitelia očakávajú, že časom prejde cez kanál 5 % ročnej svetovej tonáže prepravovaného nákladu. Podľa zmluvy s nikaragujskou vládou HKND bude využívať dielo 50 rokov a má opciu na ďalších 50 rokov. Po sprevádzkovaní vodnej cesty bude HKND platiť ročne nikaragujskému štátu za prenájom územia 10 miliónov USD (8,16 milióna eur).
 

Prečítajte si aj

Back to top button