Vodná doprava

V rámci cezhraničnej spolupráce začne kompa a prievoz na Dunaji fungovať od 1.4.

Plavidlá cez pôvodné koryto Dunaja medzi Slovenskou republikou a Maďarskom začnú premávať od 1. apríla.

Potvrdili to prevádzkovatelia turistických, vodných dopravných prostriedkov. Podľa starostu Kravian nad Dunajom Gabriela Duku prievoz medzi jeho obcou a maďarským Lábatlanom prepravil v roku 2014 takmer 2500 cestujúcich. „V novej sezóne bude platiť ten istý cestovný poriadok ako vlani.
 
Prievoz, 12-miestny dopravný prostriedok, sme odovzdali do prevádzky 1. apríla 2014. V rámci cezhraničnej spolupráce sme obnovili jednu malú loď, vytvorili pristávacie pontóny a parkoviská,“ priblížil starosta. Celá investícia stála 783.000 eur, z toho mesto Lábatlan dostalo 490.000 a Kravany nad Dunajom 293.000 eur z fondov Európskej únie.
 
Dodal, že na maďarskej strane prístav už existoval aj v predchádzajúcich storočiach. Počas druhej svetovej vojny bol zlikvidovaný. Loďka bude premávať v pracovných dňoch trikrát denne. Od piatka do nedele sa denne otočí štyri razy. Starosta maďarskej obce Lipót Péter Tóth, prevádzkovateľ kompy na Dunaji, podmieňuje spustenie vodného turistického prepojenia medzi obcami Gabčíkovo a Dunaremete od 1. apríla dostatočným množstvom vody v koryte Dunaja.
 
„Technické problémy sú vyriešené. Kompa je konštruovaná tak, že môže byť v prevádzke aj vtedy, keď je nízka hladina vody Dunaja. Je 24 metrov dlhá, viac ako sedem metrov široká, s nízkym ponorom. Môže naraz previezť 100 osôb a šesť osobných automobilov. Samozrejme, bude prevážať aj cyklistov,“ vysvetlil Tóth s tým, že prístav pri Gabčíkove má vlastnú žumpu, studňu, verejné osvetlenie, parkovisko a vybudovala sa aj 500 metrov dlhá prístupová cesta.
 
„Kompa spája Žitný ostrov a Szigetköz (Malý Žitný ostrov). Turisti môžu využiť nové spojenie nielen medzi obcami Gabčíkovo a Dunaremete, ale aj navštíviť neďaleké kúpeľné mesto Lipót, ako aj Vodné dielo Gabčíkovo,“ konštatoval starosta. Pripomenul, že keď bude chcieť Gabčíkovčan navštíviť termálne kúpalisko v obci Lipót, kompou si skráti cestu o 50 kilometrov.
      
„Kompa môže zlepšiť ekonomiku pohraničného regiónu, hlavne činnosť malých podnikateľov. Realizáciou projektu dosiahneme skvalitnenie vzájomnej susedskej spolupráce,“ konštatoval starosta Gabčíkova Iván Fenes. Starosta obce Dunaremete Géza Morovics vyzdvihol, že štyria partneri projektu – maďarské obce Lipót a Dunaremete, ako aj obec Gabčíkovo a Trnavský samosprávny kraj (TTSK) – príkladne spolupracovali v rámci programu Cezhraničnej spolupráce medzi Maďarskom a Slovenskom.
 
Projekt sa realizoval v celkovej hodnote viac ako 3,2 milióna eur a 85 percent finančných prostriedkov hradila Európska únia. Z celkovej sumy 60 percent použila maďarská strana, ktorá sa zaviazala zabezpečiť aj plavidlo. Štvorkilometrová cesta kompou trvá cca 30 minút. Plavidlo bude premávať denne štyrikrát.
 

Prečítajte si aj

Back to top button