Vodná doprava

Cyprus vypíše tender na prevádzku najväčšieho prístavu Limassol

Cyprus sa chystá vypísať tento týždeň tender na prevádzku svojho najväčšieho prístavu Limassol.

Oznámil to dnes na tlačovej konferencii minister dopravy Marios Demetriadis. Informovala o tom agentúra AP. Záujemcovia o prístav, ktorý sa nachádza neďaleko Suezského prieplavu, môžu cyperskej vláde ponúknuť, že z neho spravia významný dopravný uzol pre prekládku kontajnerov alebo výletné lode, prípadne môžu ponúknuť rozvoj iných služieb.
      
Štát si však ponechá vlastníctvo prístavu a zatiaľ ani nerozhodol o dĺžke prípadnej dohody o jeho prevádzke, môže to byť 10 aj 30 rokov. Minister Demetriadis však verí, že prístav priláka veľa záujemcov, práve pre susedstvo Suezského prieplavu, ktorý je rušnou dopravnou tepnou. Cez prístav Limassol na juhu Cypru momentálne prejde približne 4000 lodí ročne.
      
Demetriadis dodal, že vláda predstaví víťaza tendra už v 1. kvartáli budúceho roka. Cyprus bol zatiaľ poslednou krajinou eurozóny, ktorá bola nútená požiadať partnerov v Európskej únii v roku 2013 o záchranný úver. Dôvodom boli dlhy bankového sektora, ktorý nakúpil množstvo gréckych dlhopisov a musel potom odpísať značnú časť z gréckeho dlhu.
 

Prečítajte si aj

Back to top button