Železničná doprava

ŽSR chýba vyše 200 prevádzkových pracovníkov

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) aktuálne hľadajú 218 zamestnancov do prevádzkových profesií.

Nedostatok odborných prevádzkových zamestnancov riešia ŽSR už niekoľko rokov. Súvisí to s odchodom silných ročníkov do dôchodku, ale aj mnohoročným výpadkom vo výchove a vzdelávaní na stredných školách.
 
Najčastejšie zastúpenými typovými pozíciami u správcu železničnej infraštruktúry sú výpravca, návestný majster, zámočník koľajových konštrukcií, elektromontér pevných trakčných a silnoprúdových zariadení, rušňovodič – traťový strojník, rušňovodič – elektromontér, posunovač, signalista, dozorca výhybiek, traťový robotník. V týchto profesiách ŽSR pociťujú aktuálne aj najväčší výpadok, predovšetkým na západnom a strednom Slovensku.
 
„Získanie perspektívnych mladých ľudí na dôležité prevádzkové profesie, ktorým ŽSR poskytnú stabilnú prácu v odbore je posledné dva roky naša priorita. Musíme sa snažiť obnoviť niekdajšie silné postavenie a dobré meno železnice. To ide ruka v ruke aj s pracovnými podmienkami a mzdovým ohodnotením. Jeho systémovú zmenu sme naštartovali v tomto roku, zároveň sme zrealizovali aj optimalizáciu administratívy a tých procesov, ktoré boli zdvojené“, uviedol generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy.
 
V roku 2017 bolo prijatých do pracovného pomeru na ŽSR 763 zamestnancov, z toho na prevádzkové pozície 715 zamestnancov. ŽSR v roku 2017 prijali v rámci uvedeného počtu aj 46 absolventov do špeciálneho absolventského programu.
 
V uplynulom roku skončilo pracovný pomer 912 zamestnancov. Z uvedeného počtu 307 zamestnancov odišlo do dôchodku (169 starobný dôchodok, 115 predčasný starobný dôchodok a 23 invalidný dôchodok) a 101 zamestnancov skončilo pracovný pomer z organizačných dôvodov prevažne z administratívy. Priemerná mzda zamestnancov ŽSR za rok 2017 bola 962,43 eura.
 
ŽSR sa aktívne podieľajú na projekte duálneho vzdelávania aj štipendijného programu na stredných aj vysokých školách. V roku 2017 dostali 102 žiadostí o prihlásenie sa do systému duálneho vzdelávania. Po následnom posúdení žiadostí bolo vydaných 70 potvrdení zamestnávateľa o vstupe do duálu, ktoré je podmienené úspešným absolvovaním zdravotnej prehliadky a psychologického rozhovoru. Touto selekciou prešlo 30 uchádzačov, s ktorými ŽSR  uzatvorili učebnú zmluvu. V súčasnej dobe študuje v systéme duálneho vzdelávania na ŽSR 60 žiakov v piatich partnerských stredných odborných školách v rámci Slovenska.

Prečítajte si aj

Back to top button