Železničná doprava

České dráhy kupujú staré vagóny od rakúskych železníc

České dráhy (ČD) sa rozhodli čudným spôsobom zmodernizovať svoj vozňový park.

Od rakúskych štátnych železníc ÖBB kúpia 32 vyradených rýchlikových vagónov, ktoré sa dostali na koľaje ešte v 80. rokoch. Ojazdené vozne z Rakúska vraj aj napriek svojmu veku zvýšia pohodlie na rýchlikových tratiach. ÖBB ponúka vagóny za dva milióny eur. Údajne je to extrémne výhodná ponuka, lebo za podobnú sumu sa nakupuje jeden nový vagón.
      
Rakúšania sa starších vagónov zbavujú, lebo kupujú moderné súpravy RailJet. Dopravca chce nasadiť vagóny z Prahy do Českých Budějovíc a do Chebu, kam teraz vozia ČD ľudí rovnako starými, ale podstatne menej pohodlnými vagónmi východonemeckej výroby. Hovorca ČD Jakub Joklík uviedol, že nákup vagónov od ÖBB schválilo predstavenstvo i dozorná rada, ale zmluva ešte nie je podpísaná.
      
ČD investujú miliardy korún do celkovej obnovy svojho vozňového parku. Do konca roka majú dostať 58 kompletne opravených vagónov pre vlaky Euro a InterCity a prídu aj prvé motorové vozy Stadler a ďalšie elektrické jednotky City Elefant. So Siemensom sa rokuje aj o nákupe vysokorýchlostných súprav RailJet, ktoré by obsluhovali diaľkové trate.
 

Prečítajte si aj

Back to top button