Železničná doprava

RegioJet odštartoval prezentačné jazdy medzi Bratislavou a Komárnom

Súkromný dopravca RegioJet včera na bratislavskej Hlavnej stanici odštartoval niekoľkodňové prezentačné jazdy pre verejnosť na trase Bratislava, Dunajská Streda až Komárno.

Spoločnosť bude túto linku naplno prevádzkovať od marca budúceho roka. Skúšobné jazdy budú trvať oddnes až do štvrtka (28. apríla). Cena cestovného lístku bude symbolická, a to 50 centov odkiaľkoľvek – kamkoľvek na trase. Cestovný poriadok má spoločnosť uverejnený na svojej českej internetovej stránke.
      
Na prvej jazde medzi Bratislavou a Dunajskou Stredou sa zúčastnil aj minister dopravy Ján Figeľ (KDH). „Je to nové, moderné, bezpečné, spoľahlivé oproti zastaranej technike,“ podotkol. Dodal, že RegioJet sa zaviazalo linku prevádzkovať 9 rokov, a to podpísaním zmluvy o službe vo verejnom záujme. “Tieto služby len vo vyčíslení na kilometer sú o 16 % lacnejšie než úroveň, ktorou Slovensko dotuje slovenského osobného dopravcu,“ zdôraznil aj finančnú výhodu minister. A tak je podľa neho odkazom pre štátnu firmu, aby modernizovala a vytvárala nové podnety a služby.
      
Práve firmu RegioJet si na prevádzkovanie tejto linky vybralo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (SR) v rámci výberového konania. Linku spoločnosť spúšťa v marci 2012 a ročne chce na nej prepraviť približne 1,9 milióna cestujúcich.
      
Pôjde o pravidelnú linku, ktorá bude premávať v hodinových intervaloch každý deň a v špičkách pracovných dní každú pol hodinu. Počas špičky má linka kapacitu 300 cestujúcich. Nové spojenie by malo priniesť aj nové pracovné miesta, firma chce totiž zamestnať slovenských železničiarov. Spoločnosť RegioJet je dcérou českej firmy Student Agency. Tá patrí k najväčším dopravcom na Slovensku v oblasti diaľkovej a medzinárodnej autobusovej prepravy, ročne totiž prepraví približne štvrť milióna cestujúcich.
 

Prečítajte si aj

Back to top button