Železničná doprava

ZSSK zavedením nových uniforiem plánované náklady neprekročí

Plánované ročné náklady v roku 2011 na obmenu a vystrojenie 2154 zamestnancov rovnošatami boli podľa slov generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva a. s. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) Pavla Kravca schválené vo výške 255.049 eur, z toho pre úsek prevádzky v hodnote 201.600 eur a pre úsek obchodu 53.449 eur.

Nie je preto podľa neho pravda, že by náklady na nové uniformy boli iné ako v bežnom roku. “Zavedením nových uniforiem v roku 2011 tieto plánované náklady ZSSK neprekročí, pretože my sme už pozastavili príjem nových uniforiem od dodávateľa. Zamestnanci sa budú pripravovať na prevzatie nových uniforiem,“ uviedol dnes na tlačovej besede Kravec s tým, že v roku 2012 bude situácia v nákladoch na nové uniformy podobná, pretože výmena sa bude realizovať postupne, po ukončení životnosti doterajších uniforiem.
      
„Verejné obstarávanie bude vyhlásené hneď, ako budeme mať hotové vzorky uniforiem, pretože z nich je potrebné urobiť tzv. technickú špecifikáciu. Verejné obstarávanie by sme chceli vyhlásiť ešte v tomto roku. Celkové náklady budú do 1,5 milióna eur v rozložení do 3 rokov. Nedajú sa však celkom odhadnúť, pretože keď tempo prestrojenia necháme na zamestnancov, tak budú mať sami záujem, aby si súčiastky rovnošaty čím skôr vymenili,“ spresnil.
      
Podľa jeho slov je mýtom, že prestrojenie uniformami sa bude týkať 4000 železničiarov a 1000 rušňovodičov. „Nie je to pravda, týkať sa bude približne 3500 zamestnancov prvého kontaktu, vrátane rušňovodičov,“ zdôraznil. Pripomenul zároveň, že obdobie na prestrojenie personálu „je nanajvýš priaznivé“. „Súčasné uniformy sa používajú 9 rokov, končí kontrakt s ich dodávateľom – spoločnosťou s r. o. De LUX Vráble – SM – a je najvyšší čas ponúknuť zamestnancom moderné, vkusné, praktické a trvanlivé rovnošaty,“ dodal.
      
Nová zamestnanecká uniforma ZSSK opúšťa doterajší štýl použitia niektorých vojenských prvkov, zachováva tradičnú tmavomodrú farbu a zavádza kombináciu doplnkov červenej farby. Prideľovanie uniforiem v ZSSK funguje v tzv. bodovom systéme, teda tak, že zamestnanec pri prvom pridelení dostane prvé komplexné vybavenie na obdobie jedného roka. Zamestnanci s povinnosťou nosiť uniformu sú podľa internej smernice rozdelení do dvoch kategórií. V 1. kategórii sú vlakvedúci a sprievodcovia, v 2. kategórii rušňovodiči na tratiach so zavedeným samoobslužným výpravným systémom, osobní pokladníci, informátori a obchodní referenti v zákazníckych centrách.
 

Prečítajte si aj

Back to top button