Železničná doprava

ŽOS Trnava získali kontrakt na modernizáciu vagónov pre České dráhy

Slovenská firma ŽOS Trnava získala v susednom Česku veľkú zákazku za 1,5 miliardy korún (61,28 milióna eur).

České dráhy (ČD) si ju vybrali v súťaži o modernizáciu 64 vozňov pre rýchliky a expresy, ktoré majú zlepšiť komfort cestovania po českej železnici. Informovala o tom na svojej internetovej stránke Mladá fronta Dnes. ŽOS Trnava už pre dráhy modernizovala viac než sto vagónov. V ostatnej súťaži požadovala menej ako ŽOS Vrútky a Pars nova, ktorá patrí Škoda Transportation.
      
Výsledná cena v súťaži bola oproti odhadom o zhruba 100 miliónov Kč nižšia. Vozne prejdú kompletnou rekonštrukciou, dostanú nový interiér, klimatizáciu, toalety aj plošiny pre bezbariérový prístup. Rekonštruovať sa budú vlaky dodané v 80. rokoch z východného Nemecka. Okrem miest pre vozíčkarov a bezbariérových toaliet pribudne v zrekonštruovaných vagónoch aj priestor na prepravu bicyklov. Vo vlaku budú aj zásuvky na elektrinu.
     
Dráhy majú zrekonštruované vagóny dostať do troch rokov. Nasadia ich na všetky typy diaľkových spojov, od medzinárodných rýchlikov EuroCity a InterCity po vnútroštátne rýchliky. České dráhy tento rok investujú do modernizácie vagónov 8 miliárd Kč. Ďalšie súťaže na obnovu vlakov prebiehajú a tento týždeň podpíšu dráhy zásadný kontrakt na dodávku 16 jednotiek Siemens Viaggio Comfort za takmer 5 miliárd Kč.
 

Prečítajte si aj

Back to top button