Železničná doprava

Rýchlovlak medzi Lyonom a Turínom za 8,5 miliardy eur ešte musí odobriť EÚ

Francúzsko a Taliansko dnes podpísali dohodu o realizácii kontroverzného spojenia miest Lyon a Turín rýchlovlakom v hodnote 8,5 miliardy eur. Ide o projekt, ktorý predvída vysokú účasť finančných zdrojov EÚ.

Francúzsko-talianska dohoda sa zrodila aj napriek tomu, že debaty lídrov o dlhodobom rozpočte EÚ na obdobie 2014 – 2020 ešte neskončili a nie je jasné, aká bude podoba a priorita jednotlivých politík EÚ.
 
Ministri dopravy Francúzska a Talianska podpísali dohodu v Lyone aj napriek protestom niekoľko tisíc odporcov uvedeného projektu. Politický význam tohto činu podčiarkla prítomnosť francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda a premiéra Jeana-Marca Ayraulta, pričom za druhú stranu bol prítomný taliansky predseda vlády Mario Monti.

Hodnota moderného prepojenia rýchlovlakom medzi dvoma regionálnymi metropolami sa odhaduje na 8,5 miliardy eur. Ani Francúzsko, ani Taliansko nemajú dosť zdrojov na prefinancovania tohto projektu a rátajú s účasťou finančných zdrojov EÚ vo výške 40 %.

Financie z EÚ pritom ešte ani ďaleka nie sú „hotovou vecou“, lebo Hollande a Monti ešte musia Európsku komisiu (EK) a zrejme aj ďalšie štáty EÚ presvedčiť o význame tohto projektu a zabojovať o sumu asi 3,4 miliardy eur z budúcich rozpočtových zdrojov únie.

Túto skutočnosť dnes priznal aj francúzsky prezident, keď uviedol, že budúcnosť tohto projektu v mnohom závisí od prijatia budúceho dlhodobého rozpočtu EÚ. 

 

Prečítajte si aj

Back to top button