Železničná doprava

Zrušené vlaky nahradili v obciach v okolí Jesenského autami a autobusmi

Autobusmi alebo osobnými autami nahradili obyvatelia viacerých obcí zrušené vlakové spojenie od Jesenského po Turňu nad Bodvou.

Ako pre TASR povedal prednosta mestského úradu v Tornali Lajos Balajti, proti zrušeniu vlakového spojenia bojovali, ako sa dalo. Písali protesty, zapojili sa do petície, no oficiálnu odpoveď nedostali. Za posledných šesť rokov došlo na juhu stredného Slovenska k niekoľkým redukciám vlakových spojov.

Teraz spojenie z Jesenského do Turne nad Bodvou zrušili úplne. Niekoľko desiatok obyvateľov Rimavskej Seče proti zrušeniu osobnej železničnej dopravy protestovalo na miestnej železničnej stanici. V sobotu (8.12.) sa rozlúčili s osobným vlakom, ktorý vypravili z obce naposledy.

Na rozlúčke nechýbal smútočný veniec a stuhy. „Zrušenie osobnej železničnej dopravy určite nebolo dobrým riešením. Teraz už nemáme priame vlakové spojenie ani do Jesenského, ani do Tornale. Ľudia, ktorí takto cestovali do práce, alebo potrebovali chodiť na úrady, si budú musieť poradiť sami,“ povedal železničiar a poslanec obecného zastupiteľstva v Rimavskej Seči Zoltán Ambrúž.
      
Starostovia a primátori v regióne vnímajú rušenie vlakových spojov ako zbavovanie sa zodpovednosti štátu. Kým železničnú dopravu dotuje štát, náhradné autobusové spojenie vykrýva samospráva prostredníctvom samosprávnych krajov. Obce a mestá musia prispievať tiež. „Neviem, či niekto urobil prieskum využívania vlakového spojenia. Sme v regióne, kde ľudia často za prácou cestujú. Mzdy sa pritom zďaleka nepohybujú na úrovni slovenského priemeru.

Ak zarobia približne 400 eur, teraz z toho budú musieť na dopravu vynaložiť možno 100 eur. Je to akoby sme trestali ľudí, ktorí pracujú. Každý to rieši, ako vie. Z dedín viacero ľudí vyrazilo osobnými autami. Musia sa dohodnúť, aby sa na cestu poskladali. Auto musí byť plné, aby sa to oplatilo. Nie každý však má takúto možnosť,“ doplnil starosta Jesenského Gabriel Mihályi.
      
V Tornali dnes problémy ešte nezaznamenali. „Máme do istej miery šťastie, že sme mesto a zastavujú u nás rýchliky,“ priblížil Balajti. V budúcnosti však zrušenie osobnej železničnej dopravy bude problém aj pre toto mesto. Radnici sa podarilo naštartovať výrobu v priemyselnom parku a snažia sa prilákať nových investorov. Predpokladá sa, že prácu si tam nájdu aj ľudia z okolitých obcí.
 

Prečítajte si aj

Back to top button