Železničná doprava

RCA vypovedala zmluvy so súkromnými rakúskymi železnicami

Rail Cargo Austria (RCA), dcéra Rakúskych spolkových dráh (ÖBB), vypovedala dlhoročnú zmluvu o spolupráci v nákladnej doprave so súkromnými železnicami.

Agentúra APA sa odvoláva na dnešné vydanie denníka WirtschaftsBlatt. Tie sa vidia rozhodnutím RCA hospodársky ohrozené. Ide asi o desať súkromných železníc, ktoré sa okrem prepravy osôb venujú aj preprave nákladov. Od januára budúceho roku by mali ich príjmy klesnúť až o 70 %. Podľa spoločností ich podnikanie v takom prípade už nebude ziskové. Okrem toho hrozí, že sa preprava presunie na cesty a na nich by malo pribudnúť až 300.000 nákladných vozidiel.
      
ÖBB odôvodňuje vypovedanie zmluvy nevyhnutnosťou prispôsobiť sa regulačným smerniciam EÚ, ale má na to aj hospodárske motívy. Vraj sa nedá vylúčiť, že protimonopolné úrady by mohli označiť spoluprácu RCA so súkromnými železničnými spoločnosťami za ich zakázaný dohovor a rozdelenie zákazníkov medzi sebou.
      
Vedenie spolkových železníc podľa denníka však využije vypovedanie zmluvy so súkromnými železnicami, aby so zákazníkmi prediskutovalo cenové záležitosti. ÖBB chce s nimi vyriešiť problém, že preprava nákladov vagónom začína byť v porovnaní s prepravou nákladným vozidlom rentabilná až od vzdialenosti 250 km. Cieľom dohody je nájsť „spoločné, rozumné riešenie“.
      
Súkromné železnice žiadajú v liste ministerstvo pre infraštruktúru, aby sa zmenil systém dotácií. Rezort ministerky Doris Buresovej návrh odmieta. Systém podpory sa stal diferencovaným len na konci roku 2012. Generálny tajomník ministerstva Herbert Kasser denníku povedal, že „do trhu a tvorby cien celkom určite nezasiahneme“.
 

Prečítajte si aj

Back to top button