Železničná doprava

Praha má najrýchlejšie železničné spojenie s Moskvou v histórii

Cestovný lístok je drahší ako letenka.

Let trvá 2 hodiny a 40 minút, vlak ide vyše 27 hodín. Napriek tomu, ako píše internetový server iDNES.cz, sú priame vlaky medzi Moskvou a Prahou vypredané až do konca januára. Ruské železnice s Českými dráhami plánujú, ako na tejto trase zvýšiť počet cestujúcich.
      
Do Prahy sa s platnosťou nového železničného grafikonu vrátili priame vlaky medzi oboma hlavnými mestami. Priame spojenie medzi nimi jestvuje vyše 50 rokov, ale napríklad vlani nešlo o priamy vlak. Vagóny sa v Buhumíne pripájali na iný rýchlik. S tým sa teraz skončilo a došlo aj k miernej zmene trasy cez Poľsko, čo umožnilo skrátiť spojenie Prahy s Moskvou až o 6,5 hodiny. Opačným smerom trvá cesta vyše 28 hodín.
      
Ruské železnice a České dráhy majú s lôžkovým vlakom EuroNight Vltava veľké plány. Jeho súčasných 200 až 240 cestujúcich v súprave chcú zvýšiť pridaním vozňov na dvojnásobok. Túto možnosť cestovania využívajú najmä ruskí turisti. Donedávna smerovali priame vagóny z Prahy do Moskvy každý deň, ale od nového grafikonu sa dá oboma smermi cestovať len trikrát týždenne.
 
Tento rok sa prepravilo medzi nimi viac ako 87.500 cestujúcich, kým počet cestujúcich v lietadlách sa ráta na státisíce. Cestovné lístky nie sú lacné. Základný jednosmerný lístok stojí pre jednotlivca 5653 Kč (205,29 eura). Na internete sa ponúkajú letenky za menej ako 4000 Kč. Podľa Českých dráh sa však po zľavách dá cestovať aj za sumu okolo 2500 Kč.
 

Prečítajte si aj

Back to top button