Železničná doprava

Od nedele sa upravuje cestovný poriadok vlakov

Na železnici sa v nedeľu 15. júna upraví cestovný poriadok. Štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) totiž pristupuje k pravidelnej letnej zmene grafikonu.

Ľudia, ktorí dochádzajú vlakom do práce či do škôl, by si preto mali skontrolovať odchody a príchody spojov, ktoré využívajú. Najvýraznejšie sa zmeny dotknú InterCity (IC) vlakov, ktoré premávajú na severnej trase z Bratislavy do Košíc. Dopravca začne vypravovať ďalší IC vlak. Pôjde o spoj z Bratislavy do Prešova a Humenného a späť.
      
„V prieskumoch zaznamenávame rastúci záujem o priamu a rýchlu dopravu zo vzdialenejších miest východného Slovenska na západ krajiny a naopak,“ odôvodnil riaditeľ úseku obchodu ZSSK Jozef Schmidt. Nový IC vlak s názvom Šarišan bude obsluhovať mestá priamo na trase, okrem Humenného aj Vranov nad Topľou, Strážske, či Hanušovce nad Topľou.
      
Súčasne spoločnosť od nedeľnej pravidelnej úpravy cestovného poriadku zmení aj ceny lístkov v IC vlakoch. Menej vyťažené vlaky počas týždňa zlacnejú pre určité skupiny ľudí. Konkrétne pôjde o prvé ranné IC vlaky z Bratislavy do Košíc v pondelok až v stredu. „Mladí ľudia do 26 rokov a seniori tak budú mať cestu z Bratislavy do Košíc vo vybraných spojoch za cenu od 10 eur,“ priblížila hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.
      
Dopravca zvýhodní aj limitovaný počet lístkov v ktoromkoľvek IC vlaku na trase z Popradu do Košíc. Spoločnosť súčasne upraví ranné spojenie z Košíc do Bratislavy počas víkendov. „Prieskumy o preferovanej možnosti cestovania ukázali, že cez víkendy je záujem o spojenie v neskoršom čase,“ odôvodnila Morháčová. Preto pôjde namiesto skorého ranného spoja, ktorý vyráža z Košíc o 5.20 h, neskorší IC vlak s odchodom z Košíc o 9.19 h. Aj IC vlak s odchodom z Bratislavy o 5.37 h už nebude jazdiť denne, ale len v pondelok až sobotu. Rovnako aj IC vlak s odchodom z Košíc o 17.20 h bude jazdiť v pondelok až v sobotu a nepôjde v nedeľu, ako to bolo doteraz.
 

Prečítajte si aj

Back to top button