Železničná doprava

Petícia za obnovenie vlakov na trati Zvolen-Šahy je už na ministerstve

Členovia petičného výboru za obnovenie osobnej železničnej dopravy na trati Zvolen-Šahy odovzdali v týchto dňoch petičné hárky spolu s analýzou a navrhovaným grafikonom vlakovej dopravy na Ministerstvo dopravy, regionálneho rozvoja a výstavby SR.

Aktivistom sa podarilo zozbierať celkom 7377 podpisov, čo je 27 percent obyvateľov dotknutého regiónu. “Ministerstvo dopravy vníma našu petíciu ako opodstatnenú a nevníma ju ako prirodzenú reakciu na sociálne zľavy v železničnej doprave a z tohto dôvodu ju bude podrobne posudzovať ako reálne prejavenie vôle občanov tohto regiónu,“ povedal pre TASR šéf petičného výboru Dušan Németh.
      
Ako ďalej uviedol, ministerstvo priznalo, že železničná infraštruktúra na tejto trati je naozaj v poriadku a je prevádzkyschopná, avšak problémom bezpečnosti cestujúcich je stav sypaných perónov, ktoré sú podľa vyhlášok Európskej únie nevyhovujúce. Pred spustením osobnej dopravy by mali byť nahradené perónmi z pevných materiálov, na čo momentálne sekcia železničnej dopravy nemá vyčlenené finančné prostriedky.
 
„Preto vypracuje analýzu, koľko peňazí by bolo potrebných na túto rekonštrukciu a podľa týchto čísel bude posudzovaná finančná náročnosť obnovenia osobnej železničnej dopravy,“ uviedol Németh s tým, že ministerstvo dopravy obnovenie osobnej železničnej dopravy nevylučuje. Zároveň sa dohodli na regionálnom stretnutí s kompetentnými osobami z ministerstva, na ktoré budú prizvaní aj zástupcovia tamojších miest a obcí. „Obnovenie osobnej železničnej dopravy bude však závisieť aj od politickej vôle našich vládnych predstaviteľov,“ podotkol.
 
Členovia petičného výboru chcú presadzovať svoj zámer aj na výjazdové rokovanie vlády, ktoré bude koncom februára v Banskobystrickom kraji. Ministerstvo dopravy podľa Németha nie je ochotné dotovať vlaky, ktoré budú paralelne vyrážať s autobusom, preto petičný výbor spracuje žiadosť na objednávateľa autobusových spojení (BBSK), aby v prípadnom obnovení osobnej dopravy naďalej nedotoval tieto spomínané paralelne autobusové spojenia a podporil myšlienku obnovy osobnej železničnej dopravy. 
 
Členovia petičného výboru zároveň odovzdali na Úrad vlády SR otvorený list premiérovi Robertovi Ficovi, v ktorom ho žiadajú o podporu.
 

Prečítajte si aj

Back to top button