Logistika a skladovanie

Valor Bell V-280 prekonal očakávania

Po dvoch rokoch veľmi úspešných leteckých skúšok pokračuje konvertoplán Bell V-280 Valor v demonštrácii svojich nových schopností. Vďaka testovaniu v rámci programu Armády Spojených štátov JMR-TD (Joint Multi-Role Technology Demonstrator), ktorý overuje schopnosti pokročilého vertikálneho vzletu, bude letún schopný čeliť výzvam budúcich bojov.

V-280 so sklápacími rotormi počas testovacích dní a verejných demonštrácii nalietal viac než 150 hodín. Získané údaje budú definovať požiadavky na diaľkový útočný letún budúcnosti v programe Armády Spojených štátov FLRAA (Future Long-Range Assault Aircraft).

„Výkony konvertoplánu V-280 pri letových testoch prekonali očakávania,“ povedal Keith Flail, viceprezident Advanced Vertical Lift Systems v spoločnosti Bell. „Náš tím odborníkov v oblasti obranného a leteckého priemyslu a výroby preukázal, že je schopný dodávať vysokovýkonné letúny podľa plánu, ktorý bude z hľadiska využívania kolmého vzletu a pristátia v amerických ozbrojených silách prevratný. Sme na tento výsledok veľmi hrdí a tešíme sa, že sa zapojíme do armádneho program FLRAA,“ dodal Flail.

Len v roku 2019 sa pracovnému tímu okolo konvertoplánu V-280 podarilo dosiahnuť nasledujúce míľniky:

• Let s pravou vzdušnou rýchlosťou 555 km/hod.
• Agilita spĺňajúca na úrovni 1 armádne požiadavky na ovládanie letúnu pri nízkej rýchlosti.
• Uskutočnenie radu po sebe idúcich či viacnásobných letov.
• Letecké testovanie s armádnymi pilotmi.

Testovanie letu sa nezameralo len na predvádzanie technických manévrov. Tím si je vedomý toho, že letún V-280 musí byť využiteľný tiež v multidoménových operáciách. Pre tento účel V-280 integroval systém vybavenia pre misie PDAS od spoločnosti Lockheed Martin (Lockheed Martin Pilotage Distributed Aperture System), ktorý vďaka zabudovaným senzorom výrazne zvyšuje situačné povedomie pilotov. Popri tom tiež vykonal testy zamerané na prevádzku, ktoré overili možnosti zlaňovania prostredníctvom tzv. „rýchleho lana“. V budúcnosti bude testovanie zahŕňať ďalšiu integráciu vybavenia pre misie, záťažové skúšky a ukážku autonómneho letu.

Bezprecedentný letový výkon predstavuje len jednu z podmienok na to, aby sa FLRAA stal úspešným programom. Bell pokračuje v analýze a overovaní možností, ako zlepšiť budúcu dostupnosť letky a znížiť náklady na udržanie jej životného cyklu. Tím už podnikol kroky, ktoré majú vďaka zavedeniu najvyspelejších digitálnych technológií optimalizovať náklady spojené s prevádzkou letúnov a ich dostupnosťou po celú dobu nasadenia.

Okrem vynikajúcich výkonnostných výsledkov je V-280 vysoko hodnotený aj nezávislými organizáciami. Napríklad Národná asociácia pre letectvo nominovala V-280 na prestížne Collier Trophy a Aviation Week ocenil konvertoplán laureátskou cenou už druhý rok po sebe.

Program JMR TD je vďaka výsledkom V-280 skvelým príkladom partnerstva medzi vládou a priemyslom. Úspešná iniciatíva JMR TD poskytuje armáde príležitosť využiť technológie preverené počas posledných šiestich rokov k tvorbe programu a rozvoju nových schopností v súlade s modernizačnou stratégiou armády. V-280 ukazuje, že úzka spolupráca medzi vládou a priemyslom môže prispieť k transformácii v rámci rýchleho a udržateľného procesu.

Prečítajte si aj

Back to top button