Logistika a skladovanie

Obrnený obojživelný transportér Iveco pre brazílsku armádu

V rámci kontraktu z decembra 2009 brazílska armáda a Iveco spoločne vyvíjajú obojživelné obrnené transportéry (VBTP-MR), ktoré sa budú vyrábať v Brazílii.

Výrobné kapacity vyrastajú v priemyselnom komplexe spoločnosti Iveco v Sete Lagoas (MG), kde je pre výrobu nového produktu vyhradená plocha 18 000 m2. Plánované investície na tento projekt sú vo výške 23 miliónov eur.

Predpokladaný začiatok sériovej výroby, ktorú bude zabezpečovať novovzniknutá spoločnosť Iveco Veículos de Defesa (Iveco obranné vozidlá), je v druhej polovici roka 2012. Po dosiahnutí plnej prevádzky nový závod zamestná zhruba 350 ľudí, pričom mnohí z nich budú vyškolení na špeciálne práce, aké sa v súčasnosti v Brazílii vôbec nerobia, napríklad zváranie balistickej ocele.
Ide o dlhodobú zákazku na 2044 pancierových vozidiel s plnením dodávok do roku 2030 a jej hodnota je vyše 2 miliardy eur. Spoločný vývoj, na ktorom sa podieľa Iveco a brazílske ozbrojené sily, má stimulovať rast tohto segmentu priemyslu a zainteresovať okolo 100 domácich dodávateľov.

Obrnené vozidlo VBTP-MR je pancierový obojživelný špeciál s celkovou hmotnosťou 18,3 ton s motorom Cursor 9, pohonom 6×6 a prepravnou kapacitou 11 vojakov. Vozidlo je dlhé 6,91 metra, široké 2,7 metra a vysoké 2,34 m. Nový model môže byť vybavený streleckou vežou s diaľkovým ovládaním pre niekoľko rôznych aplikácií a možno ho prepravovať lietadlom typu C-130 Hercules.

Vznik divízie “Iveco Veículos de Defesa” začiatkom apríla oficiálne oznámil začiatkom apríla Antonio Anastasia, guvernér štátu Minas Gerais, na stretnutí, ktoré sa konalo v sídle vlády za prítomnosti veliteľa brazílskej armády generála Enza Perihoa a ďalších významných osobností z civilného i vojenského sektora. Počas slávnosti prezentovali prvý prototyp VBTP-MR, ktorý nazvali „Guarani“ (pôvodný indiánsky kmeň z tropického pralesa). Vozidlo bude mať premiéru 12. apríla 2011 v Rio de Janeiru na Latin America & Air Defence (LAAD), čo je najväčšia výstava obrannej techniky v tejto časti sveta. Potom ho čaká vojenský polygón v Marambaii, kde absolvuje náročný testovací program.

Založenie “Iveco Veículos de Defesa” potvrdzuje, ako rýchlo pokračujú aktivity turínskeho výrobcu v Brazílii. Od roku 2007 tam spoločnosť Iveco vytvorila produktové vývojové centrum, nový závod na výrobu ťažkých nákladných vozidiel, uviedla šesť nových modelových radov a za posledné 4 roky zaznamenala päťnásobný nárast predaja na brazílskom trhu.

Prečítajte si aj

Back to top button