Logistika a skladovanie

Drony a veľké modely lietadiel sa musia evidovať na Dopravnom úrade

Diaľkovo riadené lietadlá, ktoré môžu fotografovať či kamerovať, ako aj modely lietadiel s hmotnosťou 20 kilogramov a viac sa musia po novom evidovať na Dopravnom úrade.

Vyplýva to z nového rozhodnutia Dopravného úradu, ktoré na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predstavil jeho predseda Ján Breja.
 
Nové pravidlá platia od 19. augusta tohto roku a ide o vôbec prvú reguláciu diaľkovo riadených lietadiel, takzvaných dronov. „Vyzývam verejnosť aj právne subjekty na Slovensku, pokiaľ chcú prevádzkovať bezpilotné prostriedky, je to možné, sú na to pravidlá, ale vyzývam k maximálnej disciplinovanosti,“ apeloval Breja.
 
V prípade, že si niekto kúpi model lietadla s hmotnosťou 20 kg a viac, musí ho zaevidovať na Dopravnom úrade. Zároveň musí absolvovať teoretickú a praktickú skúšku pred inšpektorom úradu. Tieto úkony sú v súčasnosti podľa riaditeľa divízie civilného letectva Dopravného úradu Martina Němečka bez poplatku. 
 
V prípade, že si niekto kúpi bezpilotné lietadlo s kamerou alebo fotoaparátom, takisto sa musí zaevidovať na Dopravnom úrade, absolvovať teoretickú a praktickú skúšku a všetko je rovnako bezplatné. Keďže ale chce dronom vykonávať letecké práce, čiže fotografovať a kamerovať, musí získať aj povolenie na vykonávanie týchto prác. Pri ňom je stanovený poplatok vo výške 600 eur. Takéto povolenie platí 12 mesiacov a jeho prvé predĺženie je vo výške 360 eur.
 
Už v súčasnosti má Dopravný úrad vydané povolenia na takéto činnosti pre šesť subjektov. Zároveň je zaevidovaných aj do dvoch desiatok dronov. Po novom ale pri nedodržaní podmienok Dopravného úradu, vrátane evidencie, hrozia majiteľom lietadiel pokuty. 
 
Takéto diaľkovo riadené lietadlá alebo modely lietadiel sa zároveň nemôžu podľa Dopravného úradu používať na prepravu osôb, batožiny, nákladu alebo poštových zásielok. Zároveň sa nemôže dronom lietať v noci.
 
V prípade, že si niekto kúpi model – hračku s hmotnosťou do 0,5 kg, či model do 20 kg, bez kamery alebo fotoaparátu a chce ich využívať len pre svoje súkromné účely, nemusí sa evidovať.

Prečítajte si aj

Back to top button